«Hundrede Daler, Hest og Sadel […]». En eksplorativ studie av feste-, benke- og morgengaveskikken i et kontinuitetsperspektiv

Herleik Baklid

Sammendrag


I Saga Óláfs Tryggvasonar, som er skrevet om lag 1190, blir det fortalt om kong Olav Tryggvasons giftermål med Tyra, søster til den danske kongen Svend Tveskæg. Under gjestebudet sendte Olav en av sine menn til Tyra med spørsmål om hva slags gavetype han skulle velge å gi henne, linfe eða beckiar giof, dvs. linfé eller benkegave. Benkegave -betegnelsen forekommer også i en omtale av bryllupsskikker med referanse til om lag 1850 fra Tinn i Øvre Telemark. Mellom disse to beleggene av den samme gavebeteg-nelsen er det altså et tidsspenn på nærmere 700 år. Også for kildebelegg på festegave og morgengave forekommer et tilsvarende tidsspenn. Alle de tre gavene – festegave, benkegave og morgengave – var gaver som mannen ga til kvinna i forbindelse med ekteskapsinngåelsen.

Fulltekst:

PDF

Innkommende lenker

  • Det er p.t. ingen innkommende lenker.


ISSN 2387-6727

Creative Commons-lisens

Innholdet på dette nettstedet er lisensieret under en Creative Commons Navngivelse-DelPåSammeVilkår 4.0 Internasjonal lisens.