'Liksom' som diskursmarkør i norsk talespråk
PDF

Hvordan referere

Johnsen, O. E. (2013). ’Liksom’ som diskursmarkør i norsk talespråk. Maal Og Minne, 104(2). Hentet fra https://ojs.novus.no/index.php/MOM/article/view/307

Sammendrag

Denne artikkelen omhandler bruken av 'liksom' som diskursmarkør i norsk talespråk. Kilden er Big Brother-korpuset fra Tekstlaboratoriet ved Universitetet i Oslo. I likhet med tidligere analyser (Hasund 2003, Kotsinas 1994) konkluderes det med at 'liksom' benyttes som fokusator og modifikator, og i tillegg følger jeg Hasund i at 'liksom' også fungere på det interpersonelle nivået som stilmarkør. I de foran-­nevnte arbeidene er det også blitt argumentert for at 'liksom' benyttes som sitatmarkør og turtakingsmarkør (Hasund 2003; Kotsinas 1994) samt avgrenser (Kotsinas 1994). I denne artikkelen stilles det spørsmål ved om en slik tolkning kan forsvares ut fra funnene i Big Brother-korpuset. Konklusjonen er at de tre sistnevnte funksjonene ikke skilles ut som egne kategorier, og i tillegg foreslås det en ny kategori hvor 'liksom' blir tillagt en turholdende funksjon.
PDF

Forfattere beholder opphavsretten og gir tidsskriftet rett til første publisering av arbeidet. En Creative Commons-lisens (CC BY-SA 4.0)  gir samtidig andre rett til å dele arbeidet med henvisning til arbeidets forfatter og at det først ble publisert i dette tidsskriftet.