Tonelagsbasis i norsk
PDF

Hvordan referere

Lorentz, O. (2013). Tonelagsbasis i norsk. Maal Og Minne, 100(1). Hentet fra https://ojs.novus.no/index.php/MOM/article/view/252

Sammendrag

Siden ustemte segmenter ikke kan bære tone, er det mange språk somhar bortfall av tonemotsetninger når det kommer en ustemt konsonantetter vokalen i stavelseskjernen. I de fleste norske dialekter bevarestonelagsmotsetningen i slike tilfeller, f.eks. i lasset vs. Lasse, men iFlekkefjords- og Saltenmål blir den nøytralisert. Dette fenomenettrenger ikke ha et felles opphav i de to dialektene, siden det har såmange paralleller ute i verden. Nøytralisering av støtmotsetningen idansk opptrer under liknende omstendigheter. På samme måte somdanskene snakker om manglende stødbasis i slike tilfeller, kan vi si attonelagsbasis kan mangle i norsk. Mens noen språk skiller mellomulike typer stemte konsonanter mht. tonelagsbasis, ser det ut til at allestemte konsonanter i stavelseskjernen i norsk er lange nok til å bæretone.
PDF

Forfattere beholder opphavsretten og gir tidsskriftet rett til første publisering av arbeidet. En Creative Commons-lisens (CC BY-SA 4.0)  gir samtidig andre rett til å dele arbeidet med henvisning til arbeidets forfatter og at det først ble publisert i dette tidsskriftet.