Hvem skrev Þorskfirðinga saga?
PDF

Hvordan referere

Magnúsdóttir, E. B. (2016). Hvem skrev Þorskfirðinga saga?. Maal Og Minne, 107(2). Hentet fra https://ojs.novus.no/index.php/MOM/article/view/1210

Sammendrag

I denne artikkelen blir forfatterspørsmålet til Þorskfirðinga saga drøftet. Av en nylig forfatterstudie av Eyrbyggja saga (Elín Bára Magnúsdóttir: 2015) fremgår det at særlig to islendingesagaer viser nære språklige relasjoner med sagaen, nemlig Grettis saga og Þorskfirðinga saga. Målet med studien var å undersøke om det fins språklige eller stilistiske relasjoner mellom Eyrbyggja og Sturla Þórðarsons litterære verker, Íslendinga saga og Hákonar saga Hákonarsonar, ettersom Sturla lenge har vært ansett som en mulig forfatter av Eyrbyggja og andre islendingesagaer. Av den grunn ble en del av ordforrådet i Þorskfirðinga saga undersøkt og sammenlignet med Sturlas verker og andre islendingesagaer. Resultatet viser at Þorskfirðinga saga har store likheter med Sturlas kjente litterære verker når det gjelder ordbruk og stil. I tillegg ser vi samme ordbruk i Þorskfirðinga saga og Eyrbyggja, men også i Grettis saga. Det kan tyde på at vi har å gjøre med én og samme forfatter, og ordbruken knytter an til Sturlas verker.
PDF

Forfattere beholder opphavsretten og gir tidsskriftet rett til første publisering av arbeidet. En Creative Commons-lisens (CC BY-SA 4.0)  gir samtidig andre rett til å dele arbeidet med henvisning til arbeidets forfatter og at det først ble publisert i dette tidsskriftet.