Fra jamvekt til etterleddstrykk og tonelag 3: Kvantitetsomleggingen i Ovansiljan
PDF

Hvordan referere

Kristoffersen, G. (2013). Fra jamvekt til etterleddstrykk og tonelag 3: Kvantitetsomleggingen i Ovansiljan. Maal Og Minne, 102(2). Hentet fra https://ojs.novus.no/index.php/MOM/article/view/283

Sammendrag

Artikkelen tar opp to ulike særutviklinger av den såkalte kvantitetsomleggingen som har skjedd i to nabodialekter talt i Mora kommune i Dalarna i Sverige. Kvantitetsomleggingen er den endringen som førte til at norrøne korte og overlange rotstavelser ble hhv. lenget og kortet slik at alle trykkstavelser etter omleggingen var lange. Gjennom denne ble den korte rotstavelsen i såkalte jamvektsord normalt utsatt for enten vokal- eller konsonantlenging, avhengig av dialekt. I den ene av de to dialektene, Östre Mora, har omleggingen ført til at trykket er blitt overført fra rotstavelsen til endestavelsen i jamvektsord, samtidig som denne har blitt lenget. I den andre dialekten, Sollerön, ble rotvokalen lenget, som i de fleste andre dialekter der omleggingen har skjedd. Men ulikt disse har Sollerön gjennom omleggingen utviklet et tredje tonelag, noe som sannsynligvis er unikt i nordisk sammenheng. Artikkelen presenterer en fonetisk så vel som en fonologisk analyse av endringene, og tar utgangspunkt i en tredje dialekt, Skattungbyn, talt i nabokommunen Orsa, der kvantitetsomleggingen ennå ikke har skjedd. Den bygger på forfatterens eget feltarbeid.
PDF

Forfattere beholder opphavsretten og gir tidsskriftet rett til første publisering av arbeidet. En Creative Commons-lisens (CC BY-SA 4.0)  gir samtidig andre rett til å dele arbeidet med henvisning til arbeidets forfatter og at det først ble publisert i dette tidsskriftet.