Stian Hårstad og Toril Opsahl: Språk i byen. Utviklingslinjer i urbane språkmiljøer i Norge
PDF

Hvordan referere

Gregersen, F. (2014). Stian Hårstad og Toril Opsahl: Språk i byen. Utviklingslinjer i urbane språkmiljøer i Norge. Maal Og Minne, 106(1). Hentet fra https://ojs.novus.no/index.php/MOM/article/view/227

Sammendrag

I perioden 2005 til 2010 arbejdede en større gruppe sprogforskere på projekt UPUS (Utviklingsprosesser i urbane språkmiljø) under ledelse af professor Brit Mæhlum, NTNU. Projektet havde blandt flere stipendiater denne bogs to forfattere, Stian Hårstad, som forsvarede sin doktorafhandling 2010, og Toril Opsahl, hvis afhandling blev forsvaret 2009. I den bog der her skal omtales, er det deres ærinde at sammenfatte det samlede forskningsprojekts hovedresultater med særlig vægt på deres egne fra henholdsvis Trondheim og Oslo, i en form som kan være til nytte for norskundervisningen og den interesserede almenhed. For det første vil forfatterne fortælle om sproget i byerne og dermed råde bod på den ubalance at det mest har været dialektforskningen der har fået opmærksomhed i lærebøgerne; det betyder i sig selv en forskydning fra dialektologi til sociolingvistik. For det andet er det ikke en hvilken som helst form for sociolingvistik forfatterne bekender sig til: "[vi] vil […] forsøke å vektlegge språksosiologiske aspekter og å sette søkelyset på språklig praksis i større grad enn det hittil har vært vanlig i framstillinger av norsk talemål for (norsk)lærere, studenter og andre språkinteresserte." (s. 12). Med dette program melder de to forfattere sig under fanerne for den såkaldt tredje bølge inden for sociolingvistikken med international inspiration fra Penelope Eckert, men i nok så høj grad fra UPUS-moderen Brit Mæhlum.
PDF

Forfattere beholder opphavsretten og gir tidsskriftet rett til første publisering av arbeidet. En Creative Commons-lisens (CC BY-SA 4.0)  gir samtidig andre rett til å dele arbeidet med henvisning til arbeidets forfatter og at det først ble publisert i dette tidsskriftet.