IBMs leksikografiske prosjekt for norsk 1984-1991
PDF

Hvordan referere

Engh, J. (2014). IBMs leksikografiske prosjekt for norsk 1984-1991. Maal Og Minne, 106(1). Hentet fra https://ojs.novus.no/index.php/MOM/article/view/225

Sammendrag

Det tidligste tiltaket i stor skala for å lage et omfattende leksikon og en fullstendig morfologi for norsk ble satt i verk av IBM på 1980-tallet, først for bokmål, så for nynorsk. I tillegg ble det lagd store synonymordbøker for begge målformer og en god del annet leksikografisk materiale, blant annet ble ord merket for syntaktiske egenskaper. Dette var ikke bare et stort utviklingsarbeid. Det dreide seg i stor grad om språkvitenskapelig forskning. Fra begynnelsen av var dette et reint forretningsprosjekt, men det tok slutt med finanskrisa på slutten av tiåret. Synonymordbøkene og det andre materialet var det ingen som trengte, men til sist ble IBMs leksikon og morfologi for bokmål og nynorsk gjort tilgjengelig for alle, og i dag danner de ryggraden i den digitale infrastrukturen for norsk språk. Slik sett utgjør IBMs leksikografiske prosjekt en ikke uvesentlig del av norsk språkvitenskaps historie i nyere tid.
PDF

Forfattere beholder opphavsretten og gir tidsskriftet rett til første publisering av arbeidet. En Creative Commons-lisens (CC BY-SA 4.0)  gir samtidig andre rett til å dele arbeidet med henvisning til arbeidets forfatter og at det først ble publisert i dette tidsskriftet.