So dansa me daa i Ring! - 'Ormen Lange' i Norge
PDF

Hvordan referere

Bugge, E. (2016). So dansa me daa i Ring! - ’Ormen Lange’ i Norge. Maal Og Minne, 108(1). Hentet fra https://ojs.novus.no/index.php/MOM/article/view/1264

Sammendrag

Oula Tryggasons Qvaje, best kjent i Norge som Ormen Lange, er den eldste færøyskspråklige litterære teksten skrevet av en navngitt forfatter, der en versjon fra forfatterens egen hand foreligger. Det gjør kvadet til en verdifull språkhistorisk og litteraturhistorisk kildetekst. Kvadets mange dokumenterte varianter og dokumenterte vandring gjennom tid og rom gir også et innblikk i kvadets skiftende symbolverdi og bruksmåter i ulike kulturelle kontekster.
Ormen Lange er et ungt kvad med romantiske, nasjonale og kristne motiv. Denne artikkelen følger Ormen Langes ferd fra en levende kvaddiktingstradisjon og en gryende nasjonalromantikk i Kollafjørður, gjennom norsk nasjonsbygging og til norsk populærkultur. Gjennom åra har kvadet vært brukt i færøysk folkekultur, og det har fungert som kulturuttrykk i framstillinger av den færøyske nasjonalkulturen i nasjonsbyggingstida. I Norge blei Sivles omsetting av kvadet populær i en ny norsk høgkultur gjennom den nye norske folkeviseleiken. Den norske Ormen Lange vant litt etter litt også nytt terreng utafor dansen, i populærkultur og i motkulturelle bevegelser utover 1900-tallet.
PDF

Forfattere beholder opphavsretten og gir tidsskriftet rett til første publisering av arbeidet. En Creative Commons-lisens (CC BY-SA 4.0)  gir samtidig andre rett til å dele arbeidet med henvisning til arbeidets forfatter og at det først ble publisert i dette tidsskriftet.