Willy Pedersen: Nye seksualiteter
PDF

Hvordan referere

Bolsø, A. (2011). Willy Pedersen: Nye seksualiteter. Sosiologi I Dag, 36(1). Hentet fra https://ojs.novus.no/index.php/SID/article/view/919

Sammendrag

'Roger', en av de unge informantene i denne undersøkelsen, lider i dag under at Michel Foucault på 1950-tallet prøvde å skjule at han var homoseksuell. Denne kanskje oppsiktsvekkende koblingen finner vi i Willy Pedersens siste bok. Den uttrykker noe av det jeg finner problematisk i en bok som ellers har mange kvaliteter.
Pedersen har skrevet en tiltalende og lett tilgjengelig bok om seksuell praksis blant ungdom og unge voksne som bor i Norge i dag. Her presenteres informasjon om hva denne gruppen gjør på det seksuelle feltet. Pedersen kombinerer statistisk materiale med kvalitative intervjuer, og boken kaster lys over ulike aktører, livssituasjoner og praksiser. Her leser vi blant annet om hva som er et vanlig utviklingsforløp i en seksuell relasjon mellom unge, om brudd med det vanlige 'manus', om onani, samleiedebut, seksuell kontakt via mobiltelefon og nett, om relasjoner mellom etnisk norske og etnisk andre, hva religion betyr, om homoseksualitet, og om overgrep og prostitusjon. Boken er pedagogisk lagt opp, og Pedersen lykkes som oftest godt med å diskutere sine tolkninger av empiri. Han utvider tolkningsrommet med svært mange referanser til andres empiriske arbeider, både nasjonalt og internasjonalt, noe som gjør dette spennende og informativt. Boken er aktuell for et bredt publikum. Som alle fagbøker, er den teoribasert i alle deler. Dens populærvitenskapelig profil innebærer at det teoretiske grunnlaget ikke nødvendigvis spesifiseres løpende i teksten. Teoretiseringen foregår på kammerset, så å si. Det er et pluss med denne boken og et trekk som bidrar til dens tilgjengelighet. I denne bokomtalen ønsker jeg å undersøke hva Pedersen gjør på kammerset.
PDF

Authors who publish with this journal agree to the following terms:

 

  1. Authors retain copyright and grant the journal right of first publication, with the work 1 year after publication simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution License that allows others to share the work with an acknowledgement of the work's authorship and initial publication in this journal.
  1. Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g., post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgement of its initial publication in this journal.