Menneskers paradoksale forhold til dyr
PDF

Hvordan referere

Sollund, R. (2009). Menneskers paradoksale forhold til dyr. Sosiologi I Dag, 39(3). Hentet fra https://ojs.novus.no/index.php/SID/article/view/1009

Sammendrag

Menneskers praksis med å ha såkalte kjæledyr går mange tusen år tilbake i tid og er vanlig blant alle folk. En slik praksis, hvor mennesker temmer andre (ikke-menneskelige) dyr og har dem som venner, understreker nærheten og slektskapet mellom artene. I vår tid bygges nærheten mellom mennesker og dyr stadig ned, og karakteren av det forholdet mennesker har til dyr defineres av hvilken sfære de befinner seg i. Som "produksjonsdyr" for kjøtt og pels, som "forsøksdyr" i medisinske og psykologiske eksperimenter og til produkttesting, til underholdning, f.eks. i sirkus og som byttedyr i jakt, er dyrene objekter for menneskers behov og ønsker. I denne artikkelen diskuterer jeg praksisen med å holde kjæledyr ut fra egne erfaringer og ser disse i lys av litteratur som teoretisk og empirisk belyser forholdet mennesker har til dyr generelt, men forholdet til kjæledyr spesielt. Et spørsmål er om praksis med å holde kjæledyr først og fremst dekker et menneskelig behov som bygger på spesiesisme og som legitimerer at mennesker har dyr som eiendom og med det en tingliggjøring av dem og mulig mishandling. På en annen side kan mennesker gjennom å holde kjæledyr lære seg å se andres behov og føle kjærlighet og respekt for dyr, og kjæledyr kan bidra til en øket livskvalitet for mennesker.
PDF

Authors who publish with this journal agree to the following terms:

 

  1. Authors retain copyright and grant the journal right of first publication, with the work 1 year after publication simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution License that allows others to share the work with an acknowledgement of the work's authorship and initial publication in this journal.
  1. Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g., post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgement of its initial publication in this journal.