Confluences-museet - Frankrikes svar på Guggenheim Bilbao? - Rogan, Bjarne (Tidsskrift for kulturforskning, 2014)
I desember 2014 åpner dørene til FrankÂrikes mest spektakulære museÂum, arkitektonisk sett - og det hittil dyreste. Stedet er Lyon, og navnet er le Musée des ConÂfluences. Som med flere nyere museumsnavn vegrer man seg for å si hva slags museum det er, men velger stedet som identifikasjon. 'confluence' betyr at to elver flyter sammen, og nettopp Confluence er navnet på den bydelen som ligger på en smal landtunge inne i Lyon, der elvene Rhônen og Saônen flyter sammen. Museet har fått en fremskutt plass ytterst på landtungen, der Saônens grønnlige og Rhônens mer blågrå vannmasser møtes og blandes. Navnet er også symbolsk ment; her skal kulturhistorien, naturhistorien og naturvitenskapene møtes, flyte samÂmen og formidles.