Line Esborg 2008. Det norske nei til EU: En studie av motstand som kulturell praksis - Blehr, Barbro (Tidsskrift for kulturforskning, 2008)
Line Esborgs avhandling i kulturhistorie, Det norske nei til EU, er en studie av motstanden mot norsk EU-medlemskap slik den ble artikulert og praktisert av den største motstandsorganisasjonen i landet, Nei til EU (NTEU). Forfatterens ambisjon er å vise hva motstanden dreiet seg om for aktivistene selv - hvordan de oppfattet saken, hva de mente sto på spill, hvordan de forsto sitt eget neistandpunkt - og hvordan motstanden ble praktisert. Dette fokus på meningssammenhenger, aktørsforståelser og hverdagslig praksis står i klar kontrast til den tidligere forskningen om EU-saken i Norge, som er blitt bedrevet hovedsakelig av statsvitere, sosiologer og medievitere. Esborg gjør effektivt og ryddig rede for denne forskningen og viser klart hvordan arbeidet hennes supplerer den med tidligere uprøvde spørsmål og fokuseringer.