Redaksjonelt - Esborg, Line (Tidsskrift for kulturforskning, 2025)
KI-generert sammendrag: 1600-tallet har ofte blitt oversett i norsk historiebevissthet, men en nærmere undersøkelse viser en dynamisk periode preget av modernisering og kontraster. Det var en tid med store samfunnsendringer, blant annet etableringen av en norsk hær, modernisering av lover, gruvedrift og handel som førte til økt innvandring. Samtidig eksisterte både vitenskapelig fremgang og overtro side om side. Heksebrenninger og tro på engler sto i kontrast til satsing på utdanning og vitenskapelige undersøkelser.Et temanummer av Tidsskrift for kulturforskning setter søkelys på 1600-tallet gjennom ny forskning. Artiklene belyser ulike aspekter av perioden: Irene Almkvist Ellefsen undersøker hvordan adelskvinnen Dorthe Nielsdatter Juel brøt med tradisjonelle kjønnsroller. Arne Bugge Amundsen diskuterer motsetninger mellom teologiske og empiriske forståelser av engler. Anne Sigrid Refsum tar for seg folkebøker, en tidlig form for massemedium som var kontroversielt, men viktig for norsk litteraturhistorie.Nummeret introduserer også en ny spalte, Kulturhistorier, som presenterer utstillinger og digitale formidlingsprosjekter. Første bidrag er Oslo 1680 av Ragnhild Hutchinson, et digitalt prosjekt om 1600-tallets Norge. I tillegg inneholder utgaven to uavhengige artikler om kulturhistoriske temaer, blant annet en analyse av biologen Emil Korsmos publikasjoner og en studie av industriell kulturarv i Odda og Tyssedal.