Susanne Nylund Skog. Samlare, jägare och andra fågelskådare - Hundstad, Dag (Tidsskrift for kulturforskning, 2019)
Fugler fascinerer. De er lydspor til naturopplevelser, rammer inn årstider og fungerer som miljøbarometer. Fugler er også utgangspunkt for en subkultur av fuglekikkere. Som alle subkulturer har fuglekikkerne sitt eget normsystem og vokabular, samt en rekke undergrupper. Noen vil kanskje kjenne til den amerikanske komedien The Big Year (2011), som skildrer mer ekstreme utøvere av denne interessen. Disse miljøene er utgangspunktet for etnologen Susanne Nylund Skogs studie med den underfundige tittelen Samlare, jägare och andra fågelskådare. Dette er en elegant bok, både lettlest og klok. Tema er hverken fugler eller fuglekikking per se, derimot er det fuglekikkernes egne fortellinger som er utgangspunkt for analysen.