Odd S. Lovoll 2016. Den Lange Overfarten: Tidlig norsk utvandring til Amerika - Djupedal, Knut (Tidsskrift for kulturforskning, 2018)
Den lange overfarten er den autoriserte norske oversettelsen av boka Across the Deep Blue Sea publisert av Minnesota Historical Press i 2015. Boka er den seneste i den livslange rekken av publikasjoner om den norske utvandringen til Amerika, forfattet av Odd Sverre Lovoll, nestoren blant forskere på temaet. Boka omtaler et lite kjent kapittel i norsk utvandringshistorie; den norske utvandringen gjennom Canada i tiden mellom 1825 og 1874.