Å skape en museumssamling - Haakestad, Jorunn (Tidsskrift for kulturforskning, 2012)
Munthe-samlingen ved Vestlandske Kunstindustrimuseum og- Los Angeles County Museum of Art Kunstindustrimuseene er ektefødte barn av industrialiseringen og 1800-tallets internasjonale handelsliberalisme. Deres samfunns-mandat var å foredle publikums smak og samtidig gjøre nasjonen konkurransedyktig på det internasjonale varemarkedet. Det næringspolitiske aspektet var i sentrum ved opprettelsen av Norges tre kunstindustrimuseer, som på tross av en påholden minimumsstat, ble finansiert over statsbudsjettet.