Mette Mortensen 2012. Kampen om ansigtet. Fotografi og identifikation. - Hansen, Cathrine (Tidsskrift for kulturforskning, 2012)
Man skulle tro at det var slutt på å avlese indre sinnstilstander og moralsk befatning basert på ansiktsutrykk. Den gruoppvekkende 22. juli-rettsaken har vist at dette fortsatt er en høyst oppegående praksis. Tiltaltes smil og mimikk har avstedkommet utallige fortolkninger og analyser med hensyn til sjelelig beskaffenhet og mulig diagnostisering.