Eksempelets makt. Kjønn, representasjon og autoritet fra antikken til i dag. - Schaaning, Espen (Tidsskrift for kulturforskning, 2013)
Vi bruker eksempler hele tiden. Bare ta for deg en avis. Det finnes knapt en avisartikkel som ikke benytter eksempler. Noe av det mest spektakulære kan være å framstille asylbarnas kår i Norge ved å skildre skjebnen til et konkret, navngitt asylbarn som har vokst opp her og som må sendes tilbake til et land det ikke kjenner. Ved å skrive dette har jeg allerede benyttet to eksempler: aviser og asylbarn. Selv de mest teoretiske avhandlinger er nødt til å bruke eksempler for å gjøre seg forstått, illustrere et poeng eller overbevise leseren om holdbarheten av et synspunkt. Eksempler er vår kommunikative hverdagskost.