Kunstens makt? Tingenes makt? - Engelstad, Fredrik (Tidsskrift for kulturforskning, 2013)
Har kunst noe å gjøre med makt? Spørs-målet kan virke anstrengt; svaret er langt fra innlysende, ikke minst fordi det er så mange oppfatninger av hva som menes med makt. Om meningene er skarpe, er én referanse felles, positiv eller negativ. Ingen kommer unna Max Weber, som inspirasjonskilde eller som motpol. Hans velkjente begrep om makt er enkelt: sjansen til å gjennomføre sin vilje tross motstand (1972:28). Alt for enkelt vil noen si, fordi begrepet begrenser seg til aktører i en sosial relasjon, og viser ikke til omgivelser og sosiale forutsetninger.