Nordmenn og svensker 1814-2005 på Norsk Folkemuseum og Nordiska Museet - Ohrvik, Ane (Tidsskrift for kulturforskning, 2006)
2005 var et stort markeringsår. I et mye omdiskutert skjæringspunkt mellom feiring, jubileum og markering resulterte den 100 år gamle oppløsningen av unionen med Sverige i tusenvis av små og store markeringer i Norge og utlandet. En av disse markeringene var museumsutstillingen Nordmenn og svensker 1814-2005 som åpnet 28. april 2005 på Norsk Folkemuseum. Utstillingen var et resultat av et flerårig samarbeid mellom Norsk Folkemuseum på Bygdøy i Oslo og Nordiska Museet på Skansen i Stockholm. I 2005 var denne utstillingen det største og mest omfattende bidraget fra museenes side i markeringen av den 100-årige oppløsningen av unionen.