Jan Garnert, 2005. Hallå! Om telefonens första tid i Sverige. - Ulrich, Thomas (Tidsskrift for kulturforskning, 2006)
Hallå! er siste bok fra Jan Garnert med teknikk og kulturhistorie som tema. Den føyer seg inn i en rekke hvor Anden i lampan (1993) og Stockholmsnatt (1998) er forutgående utgivelser. Med Hallå! ønsker Garnert å belyse hvordan telefonteknikken påvirket menneskers oppfatning av seg selv, og hvordan den påvirket deres handlinger. Boken omhandler en tid da telefoni hadde nyhetsaspektet ved seg, og tiden boken omhandler, ca. 1870-1910, kan således antas å være en eksperimentell tid for bruk av telefon. Utgangspunktet for Garnert er at det ikke er gitt på forhånd hvordan telefonteknikken anvendes. Dette er et viktig poeng i boka. Måten teknikken blir brukt på er studieobjektet - ikke teknikken i seg selv. Selve telefonsamtalen og forholdet mellom mennesker er som en følge et viktig mål for studien. Ved nettopp å velge et slikt kulturhistorisk og etnologisk perspektiv, mener Garnert at hans verk representerer noe nytt i svensk sammenheng. Som kilder til forståelse av disse spørsmål har Garnert i hovedsak anvendt aviser, tidsskrifter og skjønnlitteratur. Kjendisfiguren August Strindberg er protagonist. I tillegg til hans litterære produksjon har Garnert studert hans etterlatte brev, som finnes i stort omfang. Strindbergs mest aktive periode var nettopp i telefonens første tid, noe som gjør både bøker og brev til gode kilder.