"Uvitende outsider". Tilsvar til professor Nils Giljes artikkel "Apartheid-ideologi og materiell kultur - en analyse av Voortrekkermonumentet i Pretoria" - Bech, Jon (Tidsskrift for kulturforskning, 2008)
Professor Nils Gilje har vært på oppdagelsesferd i Sør-Afrika. Iført feltdagbok og godt hjulpet av innfødte "nøkkelinformanter" har han tatt Voortrekkermonumentet utenfor Pretoria nærmere i øyesyn. Gilje innrømmer åpent at han er en "uvitende outsider" og at de informanter han så flittig beskriver og siterer, ikke er særlig representative. Likevel kaster Gilje seg begeistret ut i en tilsynelatende dyptpløyende analyse av moderne sørafrikansk historie og apartheidsystemet og om afrikandernes liv og lagnad. Selv om Gilje har lest H. Gillioms utmerkete bok "The Afrikaners. Biography of a People", avslører han gang på gang sine manglende kunnskaper om både apartheidpolitikkens ideologiske grunnlag og dens utvikling.1 Ikke minst gjelder dette begrepsbruken: fra den opprinnelige adskillelsespolitikken under statsminister Hendrik Verwoerd2 til 1970- og 1980-årenes forsøk på å gjøre raseskillepolitikken mer spiselig gjennom positivt ladete begreper som separat utvikling, hjemland, multinasjonal utvikling og plural utvikling.