Kyrre Kverndokk 2007. Pilegrim, turist og elev. Norske skoleturer til døds- og konsentrasjonsleirer. - Gustavsson, Anders (Tidsskrift for kulturforskning, 2009)
Den norske kulturhistorikern Kyrre KvernÂdokk har lagt fram sin doktorsavhandling vid Linköpings universitet i Sverige. Temat avser norska skolresor i nutiden till tidigare nazistiska koncentrationsläger i Polen och Tyskland. Författarens målsättning är att studera frågan om hur det förflutna kan bli meningsfullt för de aktuella skoleleverna. Arrangör för resorna är stiftelsen "Hvite busser til Auschwitz"som startade sin verksamhet 1992.