Arja Turunen 2011. Hame, housut, hamehousut. Vai mikä on tulevaisuutemme? [Kjol, byxor, byxkjol! Eller vilken är vår framtid?] - Marander-Eklund, Lena (Tidsskrift for kulturforskning, 2011)
Då kvinnorna i Finland började bära byxor När vi nuförtiden i media tar del av att kvinnor arresteras för osedlighet på grund av att de burit byxor, så som fallet var med sudanska Lubana Al-Hussein år 2009, ställer vi oss lätt oförstående. Samtidigt är det inte så länge sedan kvinnor som bar byxor uppfattades som osedliga också i västvärlden. En utgångspunkt i etnologen Arja Turunens avhandling är att kvinnor som bär byxor är ett relativt nytt fenomen, men också ett fenomen som i sin tid sågs på med indignation. I Paris designades byxor för kvinnor redan på 1910-talet medan de i Finland blev vanliga först på 1960-talet. Innan dess fördes en diskussion om huruvida kvinnor kunde eller skulle bära byxor. I Turunens avhandling är denna diskussion, med utgångspunkt i damtidningar mellan åren 1880 till 1940-talet, i fokus. Hennes huvudfråga kan komprimeras till vad debatten egentligen gick ut på då kvinnors användning av byxor diskuterades. Avhandlingen beträder ny mark eftersom väldigt få verk som handlar om kläder och klädsel tar upp frågan. Förbudet mot kvinnors användning av byxor menar Turunen går tillbaka på Bibelns ståndpunkt om att crossdressing inte är tillåtet, kvinnor ska inte bära sådant som är avsett för män och vice versa.