Karin Johannisson: Nostalgia. En känslas historia - Wolf-Knuts, Ulrika (Tidsskrift for kulturforskning, 2002)
I facklitteraturen om modernitet och postmodernitet har nostalgin fått en uppmärksammad plats. Inom vissa discipliner har nostalgin av hävd varit behäftad med ett tvivelaktigt rykte, den som är nostalgisk är inte objektiv och saklig och har därför inte ansetts vara värd att bli tagen på allvar. Denna inställning hos forskarna har låtit nostalgin som kulturellt fenomen färgas negativt också i sådana fall då detta inte hade behövts. Nostalgi som fullgott objekt för en kulturforskning som strävar till att svara på varför människan ägnar sig åt nostalgiska tankar och värderingar har först på senare tid stått i fokus.