Lars-Eric Jönsson 2010. Berättelser från insidan. En essä om personliga erfarenheter i psykiatrins historia. - Skålevåg, Svein Atle (Tidsskrift for kulturforskning, 2011)
Lenge har pasienten blitt trukket fram som en "neglisjert faktor" i medisinhistorien.1 Denne etterlysningen har hatt litt varierende motivering. Tilbake til 1940-tallet var den knyttet til et ønske om å "æres noen av fortidens pasienter som har spilt en rolle for det medisinske framskrittet," det vil si syke som har vært involvert i viktige eksperimentelle behandlinger. Når den britiske medisinhistorikeren Roy Porter i 1985 etterlyste "the patient’s view" var det derimot for å hekte seg på tidens program om en "medisinhistorie nedenfra". Pasientens perspektiv var for ham en inngang til en mindre legesentrert medisinhistorie, som snarere ville manifestere seg som en sykelighetens sosialhistorie.