Brita Brenna, Hans Dam Christensen & Olav Hamran 2019. Museums as cultures of copies: The crafting of artefacts and authenticity - Rodell, Magnus (Tidsskrift for kulturforskning, 2020)
I mitten av 1700-talet resonerade Johann Joachim Winckelmann kring den förnäma enkelhet och den tysta storhet han upplevde sig möta när han studerade antika gipsÂkopior. När Winckelmann var verksam i Rom beskrev han den klassiska konstens uppgång och fall genom att studera romerska kopior av förlorade grekiska original, som oftast var utförda i marmor eller brons. I detta fanns ett slags erkännande av att unika konstverk alltid har modifierats och kopierats.