Eirik Kristoffersen 2017. Kampen om folkeminnesamlingen. Da folkeminnene ble et forskningsfelt og folket krevde dem tilbake - Baklid, Herleik (Tidsskrift for kulturforskning, 2019)
I de seinere år er det lagt ned et verdifullt arbeid for å aktualisere og fokusere på arkivmaterialet i Norsk Folkeminnesamling i forskningssammenheng. Arkivet er en bæÂrÂenÂde søyle når det gjelder å ivareta vår nasjonale immaterielle kulturarv. Allerede i 2011 utga en krets av medarbeidere på faget Kulturhistorie ved Universitetet i Oslo boka Or gamalt - nye perspektiver på folkeÂminner. Idéen bak boka var at samtlige artikler skulle hente kildemateriale fra Norsk FolkeminneÂsamling. Arbeidet med å rette søkelyset på verdien av Norsk FolkeÂminneÂsamling, har nå resultert i en studie der hovedfokuset er på opprettelsen av arkivet og den såkalte desentraliseringsstriden. Boka er skrevet av kulturhistorikeren og museumsmannen Eirik Kristoffersen. Det er meget fortjenestefullt at forfatteren har skrevet denne institusjonshistorien, og han har med det levert et sentralt bidrag til faghistorien. Mye av det stoffet han frambringer har vært lite kjent tidligere.