Maria Zackariasson 2016. Gemenskapen: deltagande, identitet och religiositet bland unga i Equmenia - Moberg, Jessica (Tidsskrift for kulturforskning, 2018)
Gemenskapen utgör ett bidrag till forskning om ungas samhälldeltagande och bygger på intervjuer med 22 personer aktiva inom Equmeniakyrkans ungdomsverksamhet. Etnologen Maria ZackariasÂson belyser inledningsvis hur deltagande i politiska organisationer brukar framhållas som viktigt för framtida samhällsengagemang och demokratisk fostran medan deltagande i religiösa motsvarigheter i medier utmålas som hot mot en sådan fostran. Författaren vill istället öppna upp för möjligheten att ungas medverkan i religiösa organisationer kan främja demokratiskt verksamhet och samhällsansvar, och noterar de äldre frikyrkornas tradition av demokratiska strukturer och deras bildningsverksamhet. ZackariasÂson ställer sig här två frågor: varför unga människor väljer att ansluta sig till en kristen ungdomsorganisation och varför de blir kvar i verksamheten.