Ragnar Ernst Pedersen 1941-2016 - Lyngø, Inger Johanne (Tidsskrift for kulturforskning, 2016)
Professor Ragnar Ernst Pedersen døde 28. juni, 75 år gammel. Med det er en bæreÂbjelke i norsk etnologi og kulturhistorie borte. Ragnar ble magister i etnologi i 1971 med avhandlingen Seterbruket på HedmarÂken. Fra system til oppløsning. Han ble ansatt som bestyrer ved Hedmarkmuseet og DomÂkirkeodden i 1976. Fra 1987 til han gikk av med alderspensjon i 2008, var han sjefsÂkonservator ved museet. I 1988 ble han beskikket til professor II i etnologi ved Universitetet i Oslo. En stilling han besatt til han fylte 70 i 2011. Han var medlem av Det Norske Vitenskaps-AkaÂdemi. Ragnar var museumsmannen og proÂfessoren, forskeren og formidleren. Han drev vekselbruk mellom disse posisjonene, og han drev bruket sitt godt. Det ble god jord i furene Ragnar pløyde.