he Road in Art: Three Cases from Nineteenth-Century Norway - Gjesvik, Torild (Tidsskrift for kulturforskning, 2015)
Veier er et lite studert motiv i så vel norsk som internasjonal kunsthistorie. Man kan spørre seg hvorfor, for begynner man først å se etter veier i landskapskunsten, synes de å være bortimot allestedsnærværende. Kanskje er det delvis fordi de har blitt oppfattet som en så selvfølgelig del av landskapsgenren at de er blitt oversett, eller i alle fall ikke tillagt særlig betydning? Mitt doktorgradsprosjekt startet med en nysgjerrighet på veien som motiv i kunsten, og mer spesifikt på veien som motiv i norsk kunst på 1800-tallet: Hvor viktig er egentlig dette motivet?Hvilke sammenhenger finnes det eventuelt med veibyggingen som fant sted i samme periode? Og hvilken betydning har veier hatt for kunstnerne og for oppfatninger av land-skapet mer generelt?