Individualisert aktivisme En studie av fenomenet andelslandbruk
PDF

Emneord (Nøkkelord)

andelslandbruk
alternative matnettverk
politisk forbruk
aktivisme
fremmedgjøring
prosumerisme

Hvordan referere

Storstad, O. (2016). Individualisert aktivisme En studie av fenomenet andelslandbruk. Sosiologi I Dag, 46(2). Hentet fra https://ojs.novus.no/index.php/SID/article/view/1283

Sammendrag

Fenomenet andelslandbruk har vokst betydelig i Norge de siste årene. Som an -delseier har man betalt for en andel av gårdens produksjon, og man deltar gjerne også i driften. Andelslandbruk representerer en form for nye alternative matnett-verk som har vokst fram som en motreaksjon mot det produktivistiske matparadigmes komplekse og globale verdikjeder. Fenomenet er knapt studert i norsk kontekst og datamaterialet består av kvalitative intervju med 18 andelseiere i et andelslandbruk utenfor Trondheim, gjennomført i vekstsesongen 2015. Opprinnelsen til andelslandbruk internasjonalt var sterkt ideologisk, men studier har vist at det politisk-ideologiske grunnlaget er blitt svekket. Studien viser at det å være andelseier likevel gjerne har en politisk-ideologisk dimensjon ved seg, men at det ikke er politisk aktivisme i betydningen at man ser for seg at engasjementet skal kunne endre verken verden eller måten mat produseres på. Noe av motivasjonen for å være andelseier er at man er kritisk til utviklingen av landbruket. En ønsker seg tilbake til en matproduksjon som forstås som naturlig, og ved å delta aktivt i produksjonen av egen mat ønsker en å overkomme noe av fremmedgjøringen mange opplever overfor mat og matproduksjon. Fenomenet andelslandbruk framstår som et interessant case for å utforske sammenhengen mellom politisk forbruk, identitet og livsstil og endringer i norske forbrukeres nærmest tatt-for-gitte tillit til måten mat produseres på i Norge.

PDF

Authors who publish with this journal agree to the following terms:

 

  1. Authors retain copyright and grant the journal right of first publication, with the work 1 year after publication simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution License that allows others to share the work with an acknowledgement of the work's authorship and initial publication in this journal.
  1. Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g., post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgement of its initial publication in this journal.