Abstract
Dette nummeret begynte som et åpent utrop for "mening i arbeid" og har endt opp som en samling artikler om meningen med arbeid i arbeidsliv og hjemmeliv. Naturlig nok, kan vi kanskje si. Det er ingen ting historisk sett som skulle tilsi at meningsfullt arbeid kun foregår i det såkalte arbeidslivet. Mening og arbeid forstått som aktivitet, har vært betraktet som grunnkategorier ved den menneskelige tilværelse i hele sosiologiens historie. Som mennesker til forskjell fra andre organismer, er vi først og fremst meningssøkende og handlende. Dette var et grunnleggende poeng hos Aristoteles som ble aksentuert av Hegel og Marx, og betraktes i dag stort sett som en nødvendig forutsetning å legge til grunn for å kunne delta i en meningsfull sosiologisk utveksling om hvordan sosiale fenomener blir til gjennom menneskelig handling og forståelse. Dermed er det interessant å avklare betydningen av arbeid som en kanal for å utfolde oss som meningssøkende og -skapende vesener. Artik-lene i dette nummeret er viktige bidrag til dette gjennom at de hver på sitt vis utfordrer ulike etablerte diskurser om arbeidets mening. Sentrale spørsmål som berøres er hva det er som gjør arbeidslivet meningsfullt for mennesker? Har meningen med arbeid endret seg ved overgangen fra industrielt til post-industrielt arbeidsliv?Authors who publish with this journal agree to the following terms:
Â
- Authors retain copyright and grant the journal right of first publication, with the work 1 year after publication simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution License that allows others to share the work with an acknowledgement of the work's authorship and initial publication in this journal.
- Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g., post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgement of its initial publication in this journal.