Andelslandbruk - spydspiss for bærekraftig omstilling i matvaresystemet
PDF (Norsk Bokmål)

Keywords

andelslandbruk
verdier
motivasjoner
bærekraftig omstilling
etisk forbruk
eco-habitus

How to Cite

Hvitsand, C. (2016). Andelslandbruk - spydspiss for bærekraftig omstilling i matvaresystemet. Sosiologi I Dag, 46(2). Retrieved from https://ojs.novus.no/index.php/SID/article/view/1284

Abstract

Andelslandbruket er en modell for direkte kommunikasjon og omsetning av landbruksprodukter mellom produsenter og forbrukere, hvor forbrukerne kjøper en andel av produksjonen som vanligvis er økologisk produsert. De siste årene har antallet andelsgårder økt kraftig i Norge. Gjennom studier av de første norske andelsgårdene finner vi at denne framveksten skyldes at produsenter og forbrukere søker alternativer til det industrielle landbruket og de globale matvaresystemene, som også omfatter økologisk landbruk, forbruk og markeder. Studien viser at produsenter og forbrukere som er involvert i andelslandbruk generelt har miljø, helse og etisk orienterte holdninger og ver-dier. Forbrukerne synes det er meningsfylt å være med å dyrke egen mat, og å lære mer om økologisk dyrking. Gjennom sitt partnerskap ønsker produsenter og forbrukere å frembringe lokal, økologisk og fersk mat i et rikt utvalg. For dem er andelsgården en arena for å konvertere egne verdier til praktisk handling, noe som kan sees på som en form for etisk forbruk, eco-habitus og en måte å re-allokere makt tilbake til produsent, forbruker og lo-kalsamfunnet.
PDF (Norsk Bokmål)

Authors who publish with this journal agree to the following terms:

 

  1. Authors retain copyright and grant the journal right of first publication, with the work 1 year after publication simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution License that allows others to share the work with an acknowledgement of the work's authorship and initial publication in this journal.
  1. Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g., post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgement of its initial publication in this journal.