Overdreven tro på og tillit til bruk av DNA-bevis i strafferettspleien? - Dahl, Johanne Yttri (Sosiologi i dag, 2012)
Over hele den vestlige verden etableres og utvides bruken av DNA-registre,- og DNA-bevis benyttes i økende grad i etterforskning og strafferettspleien. I- media fremmes DNA som et sikkert og godt bevis, både gjennom journalistiske- oppslag og gjennom fiksjon: DNA-bevis bidrar til å fange "the bad guys",- og på denne måten bidrar det også til et tryggere og sikrere samfunn. I intervjuene- denne artikkelen er basert på var usikkerhetsmomenter knyttet til bruk- av DNA-bevis i strafferettspleien et sentralt tema. Ifølge informantene var et- av de største usikkerhetsmomentene knyttet til bruk av DNA i strafferettspleien- at DNA-bevis vektes for tungt. I denne artikkelen analyseres derfor- bruk av DNA-bevis i strafferettspleien i lys av Latours teori om delegering av- ansvar til tilsynelatende objektive artefakter som DNA-bevis. Det vises til tre- hovedgrunner til at DNA delegeres for stort ansvar: teknologitillit, kunnskapsutfordringer- og ekspertveldet.