Thomas Mathiesen: Kritisk sosiologi - en invitasjon - Lorentzen, Håkon (Sosiologi i dag, 2011)
1970-årene var på mange måter en konstituerende epoke for norsk sosiologi. Tidsånden farget sosiologien som jo var ung, ny og pen, og mer lettpåvirkelig enn de mer etablerte fagene. Idealister, politisk engasjerte og kulturradikale sekstiåttere strømmet til faget, blant dem også undertegnede. For oss i 70-talls kohorten la tidsånden grunnen for tenkesett som skulle prege oss gjennom hele vår faglige karriere.