Intimitetens globale bazar - vestlige kvinders brug af bytteøkonomi i transnationale seksuelle relationer - Heinskou, Marie Bruvik (Sosiologi i dag, 2015)
Nyere forskning tyder på, at omfanget af vestlige kvinder, der indgår i intime forhold med mænd fra ringe økonomiske kår i udviklingslandene, er stigende. Formålet med følgende artikel er at undersøge fænomenet sexturisme, prostitution, transaktionel intimitet - hovedsageligt fra et kvindelig vestligt perspektiv. Artiklen er informeret af feltarbejde fra Havana i Cuba og derudover informeret af feltarbejde fra Gambia i Vestafrika. Artiklen tager udgangspunkt i et meta-etnografisk studie og forsøger hermed at anskue de transaktionelle forhold på tværs af geografi i et ønske om at syntetisere mere almene træk ved fænomenet. Artiklen foreslår, at selve den proces som de bytteøkonomiske forhandlinger indgår i, repræsenterer den socialitet som det intime forhold tager. Heri opstår også muligheden for solidaritet og affektivitet, hvorfor artiklen foreslår at de globale intime forhold, bør anskues som en social bazar. Hermed udfordres mere entydige begreber af fænomenet som "sexturisme", "prostitution", "sexarbejde". I stedet fremhæves flydende sociale organisationer af intimitet i forskellige transnationale sammenhænge. Artiklen udfordrer yderligere sondringen mellem det globale og det lokale, og gør metodisk brug af et mere rummeligt kosmopolitisk perspektiv.