Peter Schultz Jørgensen: New York og kampen for byen - Sæter, Oddrun Kristine (Sosiologi i dag, 2014)
I forbindelse med utstillingen "Retten til byen" i Oslo Museum i september 2013 (Sæter, Aure og Bergaust, 2013), tok den danske arkitekt og byutvikler Peter Schultz Jørgensen kontakt med meg. Det viste seg at vi hadde endel felles, både forskning på byutvikling i New York, og et felles fokus på innbyggernes rett til byen, eller i Jørgensens språk, kamp for byen. Vi hadde også en viktig fagperson i New York felles, arkitekt og professor Tom Angotti ved Hunter College, en uvurderlig faglig veileder og referanse for vårt forskningsarbeid i denne byen. Han er, sammen med sine studenter og lokale aktivister, ansvarlig for flere alternative byplaner i New York. Vi hadde invitert Angotti som innleder til fagseminaret vårt knyttet til utstillingen (som besto av vitenskapelige tekster, en antologi, fotografier og dokumentarer), og Jørgensen ønsket å komme fra Danmark for å overvære åpning og fagseminar, og ikke minst møte sin kollega Tom Angotti. Jørgensen ble også invitert til å holde et innlegg på fagseminaret. Noen uker etter kom hans bok New York og kampen for byen ut. Det er denne boken jeg vil skrive om her.