Nicolay B. Johansen, Thomas Ugelvik og Katja Franko Aas (red.): Krimmigrasjon? Den nye kontrollen av de fremmede - Olsen, Espen D.H. (Sosiologi i dag, 2014)
Europa har de siste 60-årene forandret seg fra å være et kontinent i ruiner til å bli et transnasjonalt fellesskap av sterkt sammenknyttede nasjonalstater. Den redigerte boken Krimmigrasjon? Den nye kontrollen av de fremmede skriver seg inn i debatten om hvordan denne institusjonelle transformasjonen - gjerne kalt europeisering - påvirker utlendinger i Norge. Boken er et viktig innlegg i denne debatten, ikke kun faglig, men også for den bredere debatten om hvordan ikke-borgere behandles og kategoriseres i den europeiske virke-ligheten. Redaktørene kommer til denne problemstillingen fra kriminologien, mens de fleste kapittelforfatterne kommer fra enten kriminologi, jus eller sosiologi. I tillegg er det enkeltstående bidrag fra sosialantropologi og historie. Med bidragsytere fra disse disiplinene er det ikke overraskende at boken omhandler hvordan rettsregler, institusjonelle nyvinninger og generelle samfunnsendringer samspiller i å skape et rom for behandling og disiplinering av det man i boken kaller 'fremmede.' Fremmed er en samlebetegnelse for personer uten statsborgerskap som oppholder seg innenfor den norske statens territorium.