Når velferdstjenester møter ny velferdsstyring: om implementeringen av IPLOS - Christensen, Karen (Sosiologi i dag, 2012)
I 2006 ble et nytt pleie- og omsorgsregister implementert i norske kommuner.- Hensikten var å basere fremtidige velferdspolitiske beslutninger om velferdstjenester- for eldre og funksjonshemmede på dokumentert statistisk kunnskap.- Systemet kalles IPLOS: Individbasert pleie- og omsorgsstatistikk. Det er konstruert- som et pseudonymt register som inneholder informasjon primært om- individers behov for bistand og de pleie- og omsorgstjenester de er tildelt. Artikkelen- presenterer IPLOS som et aktuelt forsøk på å styre velferdstjenester,- og anvender ulike typer implementeringsteorier til å synliggjøre sentrale- aspekter ved IPLOS mellom idé og praksis. Mens et top-down-perspektiv- synliggjør velferdstjenestekonteksten IPLOS er en del av, viser et bottom-upperspektiv- ulike tolkninger samt motstand mot IPLOS blant brukere, organisasjoner- og forskere. Artikkelen peker på nødvendigheten av å anvende- et synteseperspektiv på implementering for å forklare den grunnleggende- spenningen som IPLOS avspeiler mellom et nasjonalt behov for standardisert- informasjon om velferdstjenester på den ene siden og praksisfeltets møte med- den enkelte borgers velferdsbehov på den andre siden. Artikkelen utgjør et- bidrag til diskusjonen om kompleksiteten ved nye velferdsstyringsforsøk.