Anna G. Jónasdóttir & Ann Ferguson (2014). Love. A question for feminism in the twenty-first century. - Haavind, Hanne (Sosiologi i dag, 2015)
Kjærlighet i vår tid - hva er det som skjer? Dette er vel et spørsmål som roper etter en feministisk analyse. Anna G. JÃƒÂ³nasdÃƒÂ³ttir og Ann Fergusson gir svar - sammen med 17 andre forfattere. Dermed føyer de seg inn i rekken av samfunnsforskere som studerer kjønnsrelasjoner når slike relasjoner er under sosial og kulturell endring. Det er det heteroseksuelle kjærlighetsformatet det dreier seg om. Ikke fordi disse forfatterne avviser kjærlighet mellom personer av samme kjønn, men fordi det er heterofiliens gåte de sirkler omkring. Hva er det som står på spill når en mann og en kvinne beveger seg inn i et felles kjærlighetsprosjekt? I sin videste forstand er kjærlighet den subjektive opplevelsen av å elske en annen person på en måte som kan få denne andre til å elske igjen. Men her er det et mer spesifikt fenomen de er ute etter: Det gjelder kjærlighet som er kjennetegnet ved (A) at erotiske praksiser og/eller forestillinger og fantasier inngår som et konstituerende element, kombinert med (B) et erkjent ønske i retning av å etablere og/eller vedlikeholde et personlig engasjerende forhold preget av varighet. Både erotiseringen og det personlige engasjementet går altså på tvers av kjønn og gjør noe med hvordan akkurat dette forholdet er kjønnspreget. Det institusjonaliserte og det personliggjorte virker sammen og skaper utveksling og bevegelse fra henne til ham, og fra ham til henne.