Rationaliseringens romantik. Synkroniserende samarbejde og situationel intimitet i danske mænds parforholdsfortællinger - Bach, Anna Sofie (Sosiologi i dag, 2015)
Inspireret af Lynn Jamiesons begreb om intime praksisser undersøger denne artikel en gruppe heteroseksuelle danske mænds oplevelser af parforholdet som intim relation. Undersøgelsen baserer sig på semi-strukturerede interview med 22 mænd, der lever sammen med såkaldte karrierekvinder, og udforsker, hvordan samlivets intimitet organiseres i parrelationer, hvor traditionelle forskrifter for køn og familie er svære at trække på. Artiklen identificerer et interessant spændingsfelt mellem hverdagens ligestillingsorienterede samarbejde og en ekstra-hverdagslig romantiseret kærestetid. Hvor samarbejdet og synkronisering på den ene side sikrer oplevelsen af gensidighed og ligeværdighed, udfordrer den tidsoptimerede og rationaliserede dagligdag mændenes følelse af nærhed og nærvær. Dette søges derfor i lommer af liminal partid, hvor kæresteforholdet iscenesættes indenfor en romantisk fortælling om tosomhed. Artiklen reflekterer afslutningsvis over forholdet mellem rationalisering og følelsesorientering og diskuterer, hvordan kommunikation i mændenes fortællinger bliver en logik, der nedbryder dette skel. Artiklen argumenterer i forlængelse heraf for, at mændene via deres parforholdsfortællinger forhandler en kommunikativ og følelsesorienteret maskulinitet, som bryder med kulturelle, såvel som teoretiske, forestillinger om mænd som instrumentelle og uengagerede i følelsesarbejdet i nære relationer.