Digitale tider i kulturlivet. Om digitalt kulturforbruk, kulturpolitikk og kulturelle etterslep - Gran, Anne-Britt (Sosiologi i dag, 2014)
Vi er midt i en teknologisk og sosial revolusjon basert på internett og nye IKT-anvendelser. På bare 20 år har teknologi forandret livene våre radikalt (St.meld. nr. 23 (2012-2013): 5). Sosiologen William F. Ogburn opplevde det amerikanske samfunnet tidlig på 1900-tallet som en forandringens tid, preget av hurtig industrialisering, nye fremkomstmidler (automobilen) og kommunikasjonsformer (telefonen). I stortingsmeldingen Digital agenda for Norge (nr. 23, 2012-2013), omtales den pågående digitaliseringen som en teknologisk og sosial revolusjon - en ny forandringens tid. Disse historisk betingede opplevelsene av raske teknologiske endringer som påvirker våre liv, er årsaken til at jeg ønsker å revitalisere Ogburns teori om kulturelt etterslep nå. Teorien går ut på at samfunnet endrer seg i utakt, og at mye blir hengende på slep bak de teknologiske revolusjonene.