Timothy Pachirat, Every Twelve Seconds: Industrialized Slaughter and the Politics of Sight. - Pedersen, Helena (Sosiologi i dag, 2013)
Every Twelve Seconds: Industrialized Slaughter and the Politics of Sight är en berättelse om djurslakt som institution, och en berättelse om den normalisering av våld mot djur som vårt senmoderna samhälle rutinmässigt producerar genom den instrumentella ekonomiska rationalitet som animalieindustrin bygger på. Timothy Pachirat är forskare i statsvetenskap som tog anställning vid ett stort amerikanskt slakteri för att bedriva etnografiska undercover-studier av det industrialiserade dödandets vardagliga praktiker. Han stod ut i fem månader. När man läser om hans erfarenheter från "fältet" känns fem månader som en väldigt lång tid, särskilt då Pachirats deltagande observationer har en tydlig emfas på just deltagande. Under sin korta karriär som slakterianställd hann Pachirat avancera i organisationen från att hänga upp levrar på krokar i kylrummet, till att driva levande boskap fram till slakt, för att slutligen uppnå en befordran till kvalitetskontrollant i samma slakteri, innan han sa upp sig.