Å fylle "dyrevelferd" med mening: Skillelinjene i dyrevelferdsdebatten - Ellefsen, Rune (Sosiologi i dag, 2013)
Dyrevelferdsdebatten er politisert og polarisert. I lovprosessen før dyrevelferdsloven ble vedtatt, utspant det seg en kamp mellom aktører som ville definere dyrevelferdsfeltet og påvirke loven i tråd med sine interesser. I undersøkelsen av hvordan syn på dyrs status og rettigheter uttrykkes i lovprosessen, er spørsmålet om bruk av dyr et omdreiningspunkt. Analysen av intervjudata og tekstdokumenter viser at ulike interessegrupper både har svært ulike ønsker for loven og forskjellige syn på dyr. I materialet spores fire diskurser som utgjør skille-linjene i debatten: reguleringsdiskursen, dyrerettighetsdiskursen, dyreproduksjonsdiskursen og kritikkdiskursen. Diskursene har sosiale konsekvenser, og kampen mellom representanter for ulike diskurser framstår dermed som en kamp om ulike måter å organisere samfunnets behandling av dyr på.