Redaksjonelt - Sollund, Ragnhild Aslaug (Sosiologi i dag, 2013)
Tema for dette nummeret av Sosiologi i dag er dyrs plass i samfunnet. Dyr omgir oss mennesker på alle tenkelige og utenkelige områder, på synlige og usynlige måter, og vårt samfunn er i stor grad basert på at vi utnytter dyr etter våre egne ønsker og behov. Vi spiser dem og kler oss i dem. De er pynt, samleobjekter og trofeer. Svært mange arter brukes i tradisjonell medisin. Milliarder av dyr brukes i forsøk, både for å utvikle medisiner for mennesker og i toksikologiske eksperimenter, bare i Norge ble det i 2011 brukt 1 622- 714 dyr i forsøk.1 Vi jakter på, fanger dem i feller og dreper dem for moro skyld, og vi lar oss underholde ved å se på dem i zoologiske hager og å se dem utvise unaturlig atferd i sirkus. I andre kulturelle sfærer finner mennesker glede i å sette dyr (og mennesker) opp mot hverandre, i hunde- og hanekamper, bear bating, hvor fastlenkede bjørner angripes av hunder, tyrefektning og okseløp. Mange av de siste eksemplene innebærer grov mishandling som i mange land er forbudt og som flertallet i den norske befolkningen trolig vil ta avstand fra. Slik mishandling skaper overskrifter i avisene og inspirerer til underskriftskampanjer.