Instrumentvariabler - en introduksjon for samfunnsforskere - Borgen, Nicolai T. (Sosiologi i dag, 2013)
En vanlig tilnærming for å identifisere kausale effekter i samfunnsvitenskapelig forskning er kontrollvariabelmetoden. Ofte er imidlertid én eller flere bakenforliggende variabler uobserverte, det er målefeil i variablene og/eller det er resiprok kausalitet. I disse tilfellene vil kontrollvariabelmetoden gi skjeve estimater. I denne artikkelen presenterer og diskuterer jeg en metode som kan benyttes for å unngå skjevhet som skyldes uobserverte variabler, målefeil og/eller resiprok kausalitet: instrumentvariabelmetoden. Målet med artikkelen er å gjøre leseren i stand til å vurdere validiteten av resultater i studier som bruker instrumentvariabler og identifisere variabler som kan benyttes som instrumenter i egen forskning. Diskusjonen vil vise at instrumentvariabelmetoden i teorien kan benyttes for å unngå skjevhet som skyldes korrelasjon mellom restleddet og forklaringsvariabelen, og derfor er et nyttig verktøy for å identifisere kausaleffekter. Det er imidlertid vanskelig å finne instrumenter som oppfyller alle forutsetningene i instrument-variabel-metoden, og konsekvensene av brudd på forutsetningene er potensielt store. Et viktig poeng i artikkelen er derfor at vellykket bruk av instrumentvariabler krever en kreativ forsker som har en god forståelse av forskningsområdet.