Fenomenologi som grunnlag for sosiologi
PDF

Hvordan referere

Luckmann, T. (2008). Fenomenologi som grunnlag for sosiologi. Sosiologi I Dag, 38(2). Hentet fra https://ojs.novus.no/index.php/SID/article/view/943

Sammendrag

Som all annen vitenskap er også samfunnsvitenskapen tuftet på en elementær, og på en måte "naiv", form for realisme, gjennom sitt objektiverende og objektiviserende blikk "fra utsiden". Men samfunnsvitenskapen handler ikke om den objektive virkemåten hos universet - som man kan anta vil fortsette uten at mennesker deltar i den. Samfunnsvitenskapen handler derimot nettopp om at mennesket deltar. Den handler om de praktiske og teoretiske aktivitetene mennesker bedriver, i alt fra ordinær hverdagsopplevelse og sunn fornuft til religion og vitenskapen selv. Kort sagt, samfunnsvitenskapen er refleksiv på en måte de fysiske vitenskapene ikke er. Aktørene på den sosiale scenen, vanlige mennesker, lever i en verden som er konstruert av mennesker. Forskerne i samfunnsvitenskap, som aktører på den sosiale scenen, lever i en verden slik alle andre gjør, men som forskere er de også på "utsiden" og ser inn i og rekonstruerer "innsiden".
Med sin særegne refleksivitet står samfunnsvitenskapen i et paradoksalt forhold til den "naive" realismen den deler med andre vitenskaper. I observasjonene i det følgende ønsker jeg å diskutere visse epistemologiske og metodologiske implikasjoner i denne situasjonen. Dersom vi aksepterer det aksiom (fra Marx) at den menneskelige verden er konstruert av mennesker, så er den sakssvarende måten å studere denne verden på, å ta i bruk det som Max Weber kalte metodologisk individualisme. Hovedproblemet blir da å sikre at de objektive teoretiske termene i samfunnsvitenskapen forblir subjektivt adekvate. De viktigste stegene i klargjøringen av dette problemet tok Alfred Schütz. Når jeg nå foreslår at problemet med refleksiviteten i samfunnsvitenskapen best løses gjennom en fenomenologisk protososiologi, står jeg åpenbart i gjeld til han.
PDF

Authors who publish with this journal agree to the following terms:

 

  1. Authors retain copyright and grant the journal right of first publication, with the work 1 year after publication simultaneously licensed under a Creative Commons Attribution License that allows others to share the work with an acknowledgement of the work's authorship and initial publication in this journal.
  1. Authors are able to enter into separate, additional contractual arrangements for the non-exclusive distribution of the journal's published version of the work (e.g., post it to an institutional repository or publish it in a book), with an acknowledgement of its initial publication in this journal.