Hvordan sier vi det? - Strandskogen, Åse-Berit (NOA - Norsk som andrespråk, 2019)
Vi som underviser norsk som fremnedsPråk, opplever ofte at våre elever sier det er så lett å forstå norsk når vi snakker, men når de hører andre nordmenn snakke, forstår de nesten ingenting. Dette kan ha mange årsaker. Elevene er vant til å høre lærerens stemne og språkbruk. Læreren vet omtrent hvilket ordforråd elevene forstår og prøver i stor utstrekning å holde seg til det. Men en annen og vel så viktig grunn er at mange lærere har en tendens til å uttale ordene for tydelig og langsomt, noe som fører til at elevene har vanskelig for å forstå 11normal tale''Â· I naturlig og avspent tale opptrer ordene svært ofte i reduserte former. Som lærere for frerrmedspråklige elever ffiå vi ikke bruke en uttale som er tydeligere enn det normale i vanlig dagligtale. Ved det gjør vi dem en bjørnetjeneste istedenfor å hjelpe dem