“E det kje non ting at du kan bruka ‘ein’ te sånne hukjønnverb òg nå?”: Byggelek som inngang til metaspråklige refleksjonsdata - Eik, Ragnhild; Hårstad, Stian; Opsahl, Toril (Norsk Lingvistisk Tidsskrift, 2025)
Denne artikkelen presenterer en framgangsmåte for innhenting av data som gir innblikk i språkbrukeres refleksjoner og forestillinger knyttet til grammatisk formvariasjon. Metodedesignet, som har fått benevnelsen byggelek, gjør det mulig å på samme tid elisitere produksjonsdata og refleksjoner omkring produksjon. Artikkelen beskriver konkret utprøving av byggeleken og drøfter dessuten hvordan framgangsmåten kan videreutvikles og tas i bruk av forskerkolleger og studenter i gransking av og undervisning om grammatisk variasjon. Metodeutviklinga er relatert til et felt som på engelsk gjerne omtales som “language regard” (Evans et al., 2018), og som i artikkelen kalles metaspråklig refleksjon eller normsensitivitet. Både utviklinga og utprøvinga av metoden foregikk innenfor NFR-prosjektet GenVAC (Grammatisk kjønn i norske dialekter: Variasjon, tilegnelse og endring, 2020–2025) som studerer variasjon og endring i genus i norske dialekter. Her hadde byggeleken som eksplistt formål å skaffe data som kan gi innsikt i språkbrukernes måte å navigere på i møte med normvariasjon. Artikkelen argumenterer for at denne tilnærminga gir innblikk i indeksikalske forhold ved genuskategorien, og at den slik aktualiserer sosiolingvistiske forklaringsrammer.